Må vi alle få en korrekt og riktig jul!

Tidligere i desember kunne vi lese om en mor som var svært opprørt over nissens retorikk, hvor ordet snill er et problematisk ord som nissen ikke bør bruke. For all del moren mener det sikkert godt, men er barn laget av porselen som ikke tåler noe som helst?

NRK – Etterlyser bedre retorikk fra julenissen

TØNSBERG (NRK): Småbarnsmor utfordrer nissens mest kjente sitat: «Er det noen snille barn her?». – Det bidrar til skam, sier hun. 

«– Nissen må veiledes til å si noe litt klokere som: «er det noen spente barn her?». Vi kan ikke stemple barn som snille eller slemme. De er gode nok som de er».
Hvorfor i alle dager skal barna deles inn i snille og slemme?  

«Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen tviler på at mange barn står og reflekterer om de har vært snille på julaften.
– Barna leser kroppsspråket til de voksne, og når det er god stemning på julaften så tenker de på andre ting, sier Gerhardsen»

Barn er skjøre små pakkenelliker som må behandles som glass.
Det bør utformes en omfattende manual som regulerer i detalj hva vi kan og bør si til våre barn. De må ikke høre noe som IKKE står i denne manualen, fordi det kan føre til at de litt senere i livet får psykiske traumer som fører til at de må oppsøke privat psykolog fordi det offentlige tilbudet er rasert og barbert allerede, eller de kan jo stå på lange venteliste i det offentlige, som igjen kan føre til at nissetraumene vokser seg enda større. Det igjen kan føre til at de ramler ut av arbeidslivet og havner på uføretrygd. Det vil vi vel ikke, vil vi vel?

Egentlig bør nissen si: Er det noen barn her? Dropp spørsmålet om det er noen snille barn der, fordi, tenk om det da befinner seg noen barn der som ikke er, eller har vært snille. For som vi alle vet så er barn enten snille eller slemme. De vil få skader på sjelen som aldri lar seg lege, hvis vi ikke tar tak i dette nå!

Når jeg tenker meg om så bør dette opp som egen sak i stortinget, vi trenger faktisk en nisselov som regulerer hva nissen sier, hvordan han sier det, ikke minst bør det opprettes en nisseskole som er godkjent av NOKUT. Alle nisser bør som minimum ha Praktisk-pedagogisk utdanning.

Når jeg tenker meg om kan nissen som et midlertidig forslag, til vi har satt ned et utvalg som ser nøye på dette, si: Er det barn her? Det er muligens litt i overkant det også, hva med sarte voksne som kan bli støtt av at de ikke er inkludert i nissens spørsmål?

Kanskje nissen kan si: Er det noen her? Men, det kan også virke støtende på de barna som da er for sjenerte til å svare jaaaaaaaa. Kanskje deres foreldre blir indignerte for at deres barn ikke svarte jaaaa, og dermed så tror man nissen ikke har sett deres barn? For ikke å snakke om de barna som da ikke var der da nissen var innom, hva med dem, skal de utelukkes? Dette er sannelig ikke lett.

Vi bør kanskje vurdere å ta bort hele nissekonseptet, fordi det er en stor risiko for at det kan være så traumatiserende at det skaper køer i psykiatrien senere i livet?

Noen julesanger bør forbys. En av de mest grusomme er:

– Santa Claus is coming to town. Den er virkelig dritskummel:

«You better watch out, you better not cry 
Better not pout, I’m telling you why
Santa Claus is comin’ to town».. «He sees you when you’re sleepin’
He knows when you’re awake»…

Skaper ikke den sangen traumer så vet ikke jeg altså. Her snakker vi om massiv overvåking av våre barn, av en mann med hvitt skjegg som ser deg når du sover og ser deg når du er våken. Grøss og gru!

Klimatraumatiserte barn 
Men, trodde du marerittet var over for våre barn, nei da. Været, klimaet kan være svært krenkende for våre sarte små pakkenelliker.

NRK – Stavanger-professor: – Alt maset om hvit jul diskriminerer barn fra Vestlandet

Her må jeg si, og det sier jeg, at her er hun virkelig inne på noe veldig veldig viktig!

Professor Anne Kalvig fra Universitetet i Stavanger har sett seg kraftig lei av alt maset i flere juleserier om hvit jul.

– På Vestlandet har vi stort sett ikke snø til jul. Det er naturlig og ikke en følge av klimaendringer. I hele mitt liv har jeg aldri sett den realiteten vist på NRK-kalendere, hevder Kalvig i innlegget.

Til NRK utdyper hun kritikken.

– Det er så mange andre temaer som seriene kunne spilt på med all mystikken og magien som julen fører med seg, med nordisk folketro, religiøse aspekter, med lyset som vender tilbake og det mellommenneskelige samholdet. Det er nok å ta av, alt må ikke handle om snø, sier hun.

Helt enig, som om det ikke er traumatiserende nok at nissens retorikk er ille, så får de stakkars barna fra Vestlandet ekstra traumer fordi de ikke opplever snø om vinteren. Jeg har selv bodd flere år i Stavanger, og det snør lite der, det vet jo jeg som har bodd der, i motsetning til mange østlendinger som ikke har bodd der. Jeg la også merke til en rekke barn som hvert år var svært fortvilet og direkte traumatisert av at de ikke fikk snø til jul.

– Julekalenderne handler jo ikke om snø, sier Ingrid Hafstad, redaksjonssjef i NRK Super, som lager julekalenderseriene. 

– Det er vanskelig å lage en julekalender uten snø, når vi gjør opptak på Østlandet, sier hun, og er ikke enig i kritikken. 

– Vi lager eventyr, med kontraster og hindringer som skal overvinnes, sier Hafstad, og presiserer at snøen bare er en kulisse. 

Religionsprofessoren ser likevel et håp langt der framme.
– Om ti-femten år er trolig det sentrale Østlandet også snøfritt til jul. Da vil sannsynligvis også østlendinger innse at man påfører barn smerte og savn ved å velge snøen som det viktige omdreiningspunktet, og man vil da omsider velge andre temaer å spille på, mener Kalvig.

Nei, det handler ikke bare om snø, men hadde det vært lurt å tone det kraftig ned. Kanskje bare hatt med snø i noen episoder, eller at det i det minste kunne vært snøfrie partier i selve julefortellingene.

Jeg har aldri forstått hvordan barna i Syd-Europa egentlig har det. Der er det enda sjeldnere snø. Hva med barna i f.eks. Santiago de Chile hovedstaden i Chile? Der kan temperaturen være rundt 30 varmegrader på denne tiden av året. Der er det nok mange traumatiserte barn der nå.

Fra yr.no

Kanskje det er på tide på å avvikle jula? Det må skje gradvis i så fall, slik at ikke får barnetog av oransje små vester som lager et lite helvete, for oss voksne og samfunnet forøvrig.

Ønsker alle en JUL (det er faktisk nå ukorekt å si GOD JUL) og et xxxx xxx xxxx 2019.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s